Stress hos dine medarbejdere. Som leder skal du være særligt opmærksom på, hvordan hver enkelt af dine medarbejdere har det mentalt. Føler de sig klædt på til de opgaver de skal løse. Er der et godt samarbejde omkring opgaveløsningen. Er der en afslappet og anerkendende rummelighed og en positiv stemning blandt medarbejderne og i relationerne med dem og dig og eksterne samarbejdspartnere. Tager man godt imod nye kolleger og nye udfordringer. Tør medarbejderne gå til dig og spørge om råd og fortælle om opmærksomheder, bekymringer og kritik. Du skal ikke være hverken psykolog eller terapeut som leder, men du skal være empatisk, sensitiv for stemninger og humør hos andre, turde mærke og forestille dig andres følelser og reaktioner og forandringer over tid. Du skal kunne mentalisere, det vil sige indleve dig i den andens situation og være åben for, at dine medarbejdere tænker, føler og handler hver for sig forskelligt fra hinanden og ikke mindst forskelligt for dig. Du vil som leder sandsynligvis være både foran og lidt over processerne – brug det til at møde medarbejderne, hvor de er.

Som leder har jeg selv anvendt en mentor/supervisor/coach/sparringspartner. Haft faste aftaler 3-4 gange hvert halvår. Det har flere gange vist sig yderst gavnligt, at jeg havde fået skabt et godt og trygt samarbejde med en dygtig, veluddannet og erfaren person inden de største og mest besværlige udfordringer ramte mig i mine jobs. Det gjorde det mere effektivt at få overblik og handlekraft for mig ved hjælp af de samtaler, jeg havde med min hjælper.

Som supervisor kan jeg hjælpe dig med at håndtere både dine medarbejderes trivsel og din egen. Mit udgangspunkt vil være at vi sammen finder ud af, hvilke udfordringer du har og hvor du vil starte med at skabe forbedringer. Jeg kan understøtte din egen styrke som leder og person, gøre dig mere bevidst om dine medarbejderes stærke og mindre stærke sider og sammen kan vi kigge på forskellige ledelses- og organisationsteorier/modeller - her kommer min MPM os til gode - og vi kobler din lederstil sammen med den praksis der passer til dig og din organisation og sammen med teorierne. 

Stress hos dig som leder. Ingen lederpositioner er nemme og følelsen af ensomhed er ofte en tro følgesvend sammen med oplevelsen af at være i krydspres mellem øvre ledelse/bestyrelse og medarbejdere og ydre pres og krav. Min egen erfaring blev, at det var nemmest at være i lederopgaver de første godt 1,5 år. Der var tiden til forandringer og ansvaret var ikke så tyngende, derefter var forventningerne tydeligere og ansvaret for effekten af min indsats tungere. Jeg er personligt ret glad for at få lov at være i en lederposition, det giver en stor tilfredsstillelse og jeg synes det er sjovt at få ting til at ske. Og jeg er ret stressresistent, når jeg er glad og tilfreds i min position. Omvendt er jeg sårbar, hvis jeg føler mig sat i en begrænset position, hvis jeg ikke oplever højt til loftet og gode refleksionspartnere ikke mindst hos min nærmeste leder. Hvad trives du bedst med og hvordan passer du på dit overskud og får skabt den bedste udvikling for dig?