Vi skal til at leve med mere fysisk afstand. Og vi har lært, at det er muligt at være effektive selvom vi arbejder på afstand af hinanden. Nogle er hjemme hos sig selv og andre sidder i udlandet langt fra hovedkontoret. Vi kan vælge at spare tid på transport og afholde nogle møder on-line. 

Når vi skal til at udnytte de erfaringer, vi fik under krisen, skal vi nok genopfinde nogle ældre teorier og metoder i ledelse. Når medarbejdere i længere tid ad gangen skal holde sig fokuserede og målrettede uden nemt at kunne vende tingene med en kollega eller en leder, så bliver det vigtigere end nogensinde før, at medarbejderne er selvledende.

Medarbejderne har brug for at kende hele produktionskæden fra ende til anden endnu bedre end tidligere for at kunne navigere og prioritere sin egen indsats. Hvornår skal vi samarbejde tæt og fysiske sammen, hvornår kan vi være på afstand. Hvilken forberedelse og styring er nødvendig for at skabe effektivitet i møderne på afstand og on-line. Den enkelte medarbejder skal i endnu højere grad end tidligere kunne arbejde mere generelt med administrative og praktiske ting rundt om deres specialisering. Og alle medarbejderne skal kende til de faglige og praktiske overlap imellem hinanden, så effektiviteten og synergieffekten bliver størst på trods af afstande. 

Selvledelse er andet og mere end selvstyring og selvadministration. Og selvledelse er andet end management, fordi management handler om at styre indenfor givne rammer. Den selvledende medarbejder kender rammerne og årsagen til, at de er som de er og kan gå ud over dem, hvis rammerne ikke duer. Oprindeligt er selvledelse blevet praktiseret af bønder og selvstændige håndværkere. Og igennem tusinder af år. Selvledelse er at kende sin virksomhed ud og ind, forstå hele organisationen fra top til bund og ud i alle hjørner. Det handler om at lede - efter nyt, efter bæredygtige værdier, om at frisætte ressourcer og kompetencer, så der konstant optimeres i hele organisationen af den enkelte medarbejder ikke kun, når ledelsen oppefra beordrer forandringer. Og selvledelse giver mening i moderne tider.

Alt for mange medarbejdere og unge mennesker især mangler erfaring med at tage ansvar, med at være loyale og med at give den en ekstra skalle, når det gælder. Vi gamle må træde i karakter og være ekstra gode til at skabe overblik og forståelse af sammenhænge. Vi får brug for alle kræfter, når der skal sætte ind på de slunkne konti efter Coronakrisens træk på overskuddet.